PSYCHISCH WELZIJN
- Het virus is vooral bedreigend voor kwetsbare groepen: ouderen (65+) en mensen met een al zwakkere gezondheid (door bv een chronische ziekte);
- Overbelasting van ziekenhuizen en dokterspraktijken moeten we samen proberen voorkomen.
- Het is een normale reactie dat de corona-epidemie verhoogde stress en angst veroorzaakt omdat het gaat om een nieuw virus.
- Angst of ongerustheid zet ons adrenalinesysteem in werking wat we als individu niet gemakkelijk kunnen tegenhouden.
- Door angst komen geruststellende boodschappen minder goed binnen.
- Wees kritisch voor misinformatie en geruchten die angst en ongerustheid kunnen versterken. Welke bronnen zijn gebruikt?
- Betrouwbare, objectieve informatie kan angst net verminderen.
- Stigma, paniek en overdreven raadplegen van verontrustende informatie helpen niet.
- U kan angst beter onder controle krijgen: er is een belangrijk verschil tussen uw voorzorgen nemen zoals experten dit aanbevelen en continu gevaar vrezen.
- Verbonden blijven met anderen kan helpen om stress te ontladen en gevoelens te delen.
- Voor kinderen is een duidelijk, eerlijk en aan leeftijd aangepast antwoord op hun vragen aangewezen. Probeer waar mogelijk de normale routine aan te houden: dit kan hen helpen omgaan met stress en onrust.
- Voor kwetsbare groepen (ouderen en mensen met een al zwakkere gezondheid) is het evenzeer van belang om aangepaste en correcte informatie te geven over hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
- Het is belangrijk dat we solidair zijn, elkaar steunen en niet stigmatiseren.
Wanneer u meer informatie wenst over wat deze coronacrisis met ons brein doet, vindt u hierbij de link naar 7 vragen en antwoorden van psychologe en gedragstherapeute Tine Daeseleire.
Naar Wereldgezondheidsorganisatie, The Human Link (preventieve aanpak van psychisch welzijn), Nieuwsflash Psychologencommissie 14/03/20 en Dirk Hermans, professor gedragstherapie aan de KU Leuven.
PRAKTISCHE INFO
Manshoven Praktijk blijft open. Gemaakte afspraken gaan door: hetzij face to face, hetzij op afstand via telefoon of beeldbellen (via de beveiligde tool Whereby). Hierover kan u afstemmen met uw behandelaar.
Indien dit wijzigt, wordt u tijdig gecontacteerd door uw behandelaar.
Behandelaren zullen u in geval van face to face afspraken tijdelijk niet meer de hand schudden en behouden fysieke (maar geen mentale ;)) afstand. Tussen afspraken in wassen we onze handen. We zorgen voor de nodige maatregelen om onze praktijkruimtes zoveel als mogelijk te reinigen en te luchten.
Mogen we u vragen bij symptomen van koorts, verkoudheid en/ of hoesten uw face to face gesprek te veranderen naar een afspraak op afstand of te verplaatsen (telefonisch of per sms aan uw behandelaar)?
We vragen u even in de wagen te wachten in plaats van de wachtzaal en pogen de start- en stoptijden zo goed als mogelijk te respecteren.
Ons secretariaat blijft bereikbaar op:
- Maandag 9u-12u30
- Dinsdag 13u30-16u30
- Donderdag 9u-15u30
Voor verdere vragen hieromtrent, kan u bij uw behandelaar terecht.
Dank voor uw begrip en draag goed zorg voor elkaar!
Team Manshoven